Recenze film: Vaterland- lovecký deník

4. září 2006 v 23:57 | Kosmonaut |  Cosmo Recenze
Thriller
Česko, 2004, 100 min
Tvůrci:
Scénář a režie:
David Jařab
Kamera: Marek Jícha
Střih: Jan Daňhel
Zvuk: Daniel Němec
Architekt: Milan Popelka
Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková
Hrají
Karel Roden
Petr Forman
František Řehák
Vasil Fridrich
Dana Poláková
Marek Daniel
Roman Zach
José Calvalho Pacheco de Figueiredo
Júlio Martín da Fonesca
Oyunchimeg Adiya
Chtěl bych Vám přiblížit film, který je jedinečný v kontextu tápající české kinematografie, která si libuje v jasně srozumitelném příběhu. Toto dílo klade na diváka takové požadavky, že se k jeho celkovému vyznění může postavit jen dvěma způsoby: plně ho odsoudit jako nesrozumitelný nebo s respektem hledět na jeho originalitu a vážit si odvahy jeho tvůrců. V dnešní době uvést tak mnohovrstevné dílo, které si žije svým vlastním životem, ke všemu v něm použít metafory k celé lidské společnosti a jejímu vývoji , je v současném trendu filmovém vyprávění, věc se kterou se dnešní divák těžko vyrovnává. I pro zkušené filmové recenzenty je snímek těžký oříšek. Odvykli jsme tomu, že vše není uspokojivě vysvětleno a my nemáme jasný logický klíč k dešifrování díla. Autor námětu, scénarista a režisér VATERLANDU, David Jařab, popisuje film jako pocit z dnešní doby a postoj k dnešní civilizaci, ale zároveň si myslí, že je napínavý, dobrodružný, má své tajemství a humor. Pokud jste po prvním shlédnutí filmu zmateni (a věřte, že opravdu budete), uvědomte si, že jste nesledovali kvíz, který musíte celý vyluštit. " Ten film je svým způsobem báseň, celý se do racionálního jazyka přeložit nedá. Samozřejmě, že každá věc ve Vaterlandu má svůj význam, ovšem pro mě. Důležité je vnímat film jako celek, jako obraz, a to, že některé dílčí věci zůstanou v mlze, není podstatné." David JařabLidové noviny, 17. 08. 2004,

Příběh

Dva manželské páry -Richard s Karlou,Vilém s Kristin a jejich dva bratranci Max a Leo se vrací do míst odkud byli vyhnáni jejich rodiče. Setkávají se s chladným přijetím starousedlíků a zjišťují, že jejich panství je v ruinách. Jediné pojítko s minulostí, kterou oni sami nezažili, je starý sluha Willmer a informace z loveckého deníku jejich otce o zvláštním druhu lovu, něčeho, co je nazýváno "kostrouni". Díky zápiskům a nalezení loveckých zbraní můžou vyrazit lovit. Plně zabráni do nové role, mají pocit jako by přirozeně pokračovali tam, kde před čtyřiceti lety skončila cesta jejich otce. Doba se změnila a oni, po uspěšném odchytu "kostrounů", zjišťují, že dvakrát do téže řeky nelze vkročit. Nenacházejí způsob jak se začlenit do společenství a nakonec se z lovců stane kořist.

Doba

Není přesně určena, stejně jako místo, kde se celý příběh odehrává. Nucený odchod (emigrace) předků a poté návrat jejich potomků, nasvědčuje tomu, že děj se odehrává v naší době a lze jej tedy hodnotit naší zkušeností. To je bohužel špatná dedukce, protože se postupně dostáváme do světa, který je v mnohém odlišný od naší reality. Nejsou to jenom zvláštní lovecké předměty ("knoty", "vjatky" na nahánění), které nás upozorňují na to, že jsme se ocitli někde "jinde". Velcí psy "dutiči", horští průvodci "Gias" a samotná lovená rasa "kostrounů", jsou střípky světa, který před námi defiluje ve funkční skládance, která je sice těžce zařaditelná, ale ne neznámá, protože je protkána metaforickými odkazy na naši historii (např. vypalováni tetování na "kostrouny" připomíná značení židů v koncentračních táborech).

Zvláštnosti

Ve filmu je použito množství novotvarů, které dle slov autora byly zvoleny jako označení reálných věcí, které sami o sobě nesou seriozní význam společně s lehkou nadsázkou. Je zde čitelná snaha po jisté hravosti, která ozvlášťuje příběh a posouvá ho dopředu. Jasným příkladem je obsazení portugalských herců, kteří v roli horských průvodců "Gias", mluví portugalštinou a z cesty hlavních hrdinů se najednou stává dobrodružná výprava ve stylu westernů. Invence autora při tvorbě zvláštního slovníku postav je velice obdivuhodná a nemá v české kinematografii obdoby. Vše je podpořeno skvělou atmosférou jednotlivých scén (např. slavnostní "honební" hostina).

Závěr

Jedná se o skvělé dílo, které se bohužel nesetkalo s adekvátním uznáním, díky své složitosti a náročnosti na vnímání diváka. Využívá dobře typově obsazených herců a lehkosti natáčení digitální kamerou. Film je doplněn o kvalitní hudbu, zvláště úvodní píseň Venez, Venez (text: Jean Couture, hudba: Jan Ponocný) má podle mého názoru i hitový potenciál.
Srovnat ho lze se snímky Davida Lynche díky podobnému stylu vytváření tísnivé atmosféry a v české kinematografii snad s filmem Případ pro začínajícího kata (režie Pavel Juráček), se kterým má společné používání společenských metafor s fantazijními prvky.
Kosmonaut

Zdroje:

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ondra Ondra | E-mail | Web | 12. září 2006 v 19:37 | Reagovat

Díky za odkaz na Vaši recenzi. Kvalitu své recenze hájit nebudu, nicméně i po přečtení Vaší (celkem zajímavé) recenze mám na film stále stejný názor. Ne, že bych neměl rád "náročnější" filmy, ale pravda jen ty, kde jsou věci "uspokojivě vysvětleny a je dán klíč k dešifrování díla", jak píšete. A v případě "podivných" filmů je alespoň jasný smysl té "podivnosti". V úvodní citaci režiséra filmu se mj. píše "Samozřejmě, že každá věc ve Vaterlandu má svůj význam, ovšem pro mě.". Ale jaký to má smysl, když význam chápe pouze režisér? Chápu spíš režiséra jako dejme tomu obchodníka, který se snaží svou vizi prodat divákům. Horor milovníkům hororu a filmovou báseň milovníkům poezie. I sebepodivnější námět by měl být dle mého názoru podán tak, aby zaujal co nejvíc potenciálních diváků (tedy fanoušků daného žánru nebo typově podobných filmů). Což v případě Vatelandu dle mě rozhodně neplatí.

2 Kosmonaut Kosmonaut | 13. září 2006 v 0:12 | Reagovat

Zdravím a děkuji za odpověď. Tajnosnubný film je takový, který nelze bezezbytku rozebret na části, kterým každý rozumí... tohle myslím chtěl řici režisér Jařab tou větou, vytrženou z kontextu: "Samozřejmě, že každá věc ve Vaterlandu má svůj význam, ovšem pro mě." =Spousta věcí se dá rozkrýt, ale některé prostě nelze, protože nikdo nemá třeba stejné zážitky nebo stejný pohled na životní tragédii, kterou prošel. Otázka je jestli chceme na tuto hru přistoupit. Jestli to ostatní, co zbývá, chceme pochopit. Myslím, že hlavním cílem pro natočení toho to filmu byla touha udělat vše podle sebe  a být jiný než ostatní, tím oslovit diváky. Bohužel na to režisér u českých diváků těžce narazil (viz návštěvnost). Jařab se rozhodně, dle mého názoru, nepovažuje za obchodníka... pro mě má body na víc a u Vás je ztrácí. U Vaterlandu je otázka v tom, kolik toho chceme odkrýt, kolik jsme schopní autorovi přisoudit jako jeho věc a zda přistoupíme na to, že pointa+fakta nejsou  naservírovaná na  lesklém stříbrném talíři. Nad filmem jsem přemýšlel dlouho a pustil si ho několikrát...poté napsal tento článek. Na poprvé jsem samozřejmě vše nepochytal, ale to také přikládám barvitosti a mnohovrstevnosti díla(i přesahům="kostrouni").Mě film oslovil, o většinu diváků my nejde. Nepovažuji za směrodatné české diváky, kteří jsou schopní zaplatit peníze za navštěvovaný Kameňák či Rafťáky... no a Jařabovi také ne. Přál by si asi samozřejmě plná kina, ale ne za cenu přímé cesty do divákovi zadnice.  Nemyslím si ale, že  by film byl tak podivný, že by z jeho sledování něco podstatnějšího nezůstalo, a proto jsem začal tuto polemiku s vaším článkem. Ten film si to zaslouží. Jsem rád, že jste odpověděl a mohli jsme si o tom popovídat. Snad tento rozhovor přivede někoho k tomu, že se na film podívá, aby si udělala názor sám. Váš pohled samozřejmě respektuji. Budu rád, když jsem dáte svůj link na Váš článek, aby si potencionální čtenáři vše mohli také přečíst. Zdraví Kosmonaut

3 Ondra Ondra | E-mail | Web | 14. září 2006 v 20:13 | Reagovat

I já děkuji za Vaši vyčerpávající odpoveď. Pro případné zájemce zde tedy přidávám přímý odkaz na svou recenzi filmu: http://filmovej.blog.cz/0608/recenze-vaterland-lovecky-denik

4 tik tik | E-mail | Web | 20. ledna 2007 v 15:33 | Reagovat

hezke recenze... ALE. Film jsem videl v kine a (strucne receno) jsem ho nepochopil. A uz jsem v sobe nikdy nenasel chut na druhe shlednuti ci nejake hlubsi uvahy a hledani (ne)smyslu.

5 Kosmonaut Kosmonaut | 20. ledna 2007 v 21:29 | Reagovat

Jsem moc rád, že článek se líbí. Díky. Hlavně si cením toho, že ač se ti film nelíbil tak tuto recenzi sis celou přečetl.Kosmo

6 Bobina Bobina | 27. ledna 2007 v 16:02 | Reagovat

Recenze se mi moc líbila. Kosmonaute myslím, že jsi to vyjádřil naprosto přesně. Sama jsem film viděla zatím jen jednou, ale mám v plánu ho shlednout znova. Silně na mne zapůsobil.

Řekla bych, že jde spíš o umělecký film, který má trochu charakter videoartu. Pro neznalce: videoart je krátky film, který představuje sled často podivných obrazů doprovázených podivnou hudbou. Jejich cílem je něco divákovi sdělit. Jde však spíš o pocity a dojmy, než o konkrétní informaci. Videoart na laika často působí jako naprosto nesmyslný fim a divák ho nedokáže pochopit ani docenít. Vlastně je to podobné i u abstraktní malby. Lidé ji často nedokáži pochopit a tak ji považují za čmáranici. Ale cílem skutečně není podat konkrétní obraz něčeho, ale vyvolat určité pocity, vzpomínky, dojmy, určitou atmosféru....atd. A já si myslím, že ve Vaterlandu skutečně šlo o vyvolání určité atmoféry a o jakýsi pocit zvědavosti a napětí a částečně i frustrace z toho, že nám nebylo prozrazeno vše. Každý si láme hlavu nad tím, co se v tom filmu vlastně stalo, co valstně ti kostrouni prováděli, kde se vzali, co je viatka...atd. Každý divák se chytil do této pavučiny překvapení a otázek, ať už film pochopil nebo ne. A o to podle mne šlo.

7 Jenda Weiden Jenda Weiden | E-mail | 27. října 2007 v 0:07 | Reagovat

Ahoj Kosmonaute, díky moc za super recenzi. Film Vaterland, lovecký denník je jedním z mých nejoblíbenějších. Hned jak jsem na něj viděl upoutávky zašel jsem do kina. Bylo to někdy začátkem srpna 2004. To, co mě hrubě zklamalo, byla návštěvnost. V celém kinosále bylo pět lidí, včetně mě a mé kamarádky.A to bylo tak týden po premiéře ..... Film je ale naprosto unikátní.Ať už atmosférou, nápadem, nebo hudbou. Herci byli vybráni taky dobře. Od té doby jsem ho viděl doslova x krát a pokaždé si všimnu nějakého drobného detailu,který jsem dříve neviděl. Dříve jsem se snažil film celý rozluštit, ale pak jsem si řekl,že je to vlastně jedno a od té doby se nechávám jen unášet jeho skvělou atmosférou. Říkám si, že mi film umožnil nahlédnout do paralelní "jiné" reality, která je od té naší jen o "půl fáze" posunutá.P.S. nevíte někdo kde se film natáčel, a kde by se dala sehnat hudba z filmu ?

8 Jáchym Jáchym | E-mail | 26. května 2010 v 23:41 | Reagovat

Film Vaterland – lovecký deník je opravdu něčím, co český divák asi nikdy neskousne. Je to škoda, protože si myslím, že na světové scéně by jistě zaplnil stránky surrealistických měsíčníků. Je plný polemiky a přitom je, alespoň u nás, téměř nediskutovaný. Snoubí se v něm hororová fantazie France Kafky s historickou minulostí nedávných dějin, resp. je jimi inspirován a podán formou hravou a vtipnou. Doporučuji vidět, komu není líno nad filmem se zamyslet. Možná se opakuji, ale scénářem  a hudbou počínaje, přes střih kameru dialogy pokračuje a úžasnou výpravou nekonče, je film zvládnut velice bravurně.

9 KathyConway18 KathyConway18 | E-mail | Web | 17. července 2011 v 21:07 | Reagovat

I took my first <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/credit-loans">credit loans</a> when I was very young and that aided my business very much. However, I need the term loan over again.

10 business loans business loans | E-mail | Web | 6. února 2012 v 23:44 | Reagovat

The loans seem to be very useful for guys, which would like to start their own business. As a fact, it's easy to receive a short term loan.

11 Larryspoon Larryspoon | E-mail | Web | 27. dubna 2017 v 21:38 | Reagovat

join the new social <a href=http://onlinecasinos-x.com>casino</a> guide

12 Street view Street view | Web | 21. června 2017 v 5:22 | Reagovat

•    I must say that I am very impressed with your post. I expect to see more from you in the future with nice information like this one.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama